The Challenge

Sited virtually on the water facing east the building’s patrons have spectacular long water views to the City and the Sydney Harbour Bridge.

The Solution

The design of the building draws on a traditional Australian architectural form, with a simple grouping of gable roofs, centred on a sandstone wall which passes through the building and acts as both a link and a divide between the back of house facilities to the west of the wall and the cafe, restaurant and function rooms on the waters’ edge to the east.

Results

The building is designed as a multi-function space, with two division walls at third points enabling the space to be opened for up to 250 guests with outdoor decks along the eastern frontage. All the walls are operable and although the building is air-conditioned, natural ventilation is the preferred method of ventilation. There is a Visitors Centre operated by the Federation Trust, which occupies two levels at the southern end of the building.