The Challenge

Once an under-utilized eye sore, the Cove was dotted with storage tanks from the petroleum industry. After remediation, Crawford began the master plan of a new entertainment destination. The biggest challenge was the tide. Low tide created a “mud plaza” preventing a true waterfront development.

The Solution

The master plan directly engaged the site’s undercapitalized amenity by creating an accessible waterfront of constant tidal height where a new saltwater change comes in with each high tide flushing and replenishing the water basin twice a day.  The resultant stable waterfront created shoreline for development consisting of several sites for residential apartment buildings, public recreational facilities including parklands, a swimming lagoon with wavepool, an extensive waterfront promenade, and a magnificent site for the city’s new convention centre and related tourist facilities.

Results

  • 2008 Development Excellence Award for Mixed Use Development – Urban Taskforce Australia Awards
  • 2008 Development Excellence Award for Mixed-Use Development
  • 2008 Territory Construction Awards, President’s Award