The Challenge

Spectator comfort was sorely lacking at this venue as one of the nation’s most venerable cricket and rugby grounds. There were two existing stands on the east and north; standing terraces on the west that were truly beyond their use-by date; and an open grass-bank seating area to the south. The task was to increase the ground’s seating capacity, remove the unsafe and outmoded terraces and keep the venue open for games year around.

The Solution

The open area to the south was the clue. This space proved its suitability for a small single-tiered stand containing toilets and concessions under its elevated seating deck that was an ideal replacement for the standing terraces along the west. This work was completed first, providing capacity for the terraces while opening up the entire west side to the opportunity for a new, multi-tiered grandstand incorporating general seating, premium seating sections, suites and related entertaining areas. Included within the concourse space were the usual array of toilets, concessions and other fan amenities consistent with a modern sports venue.

Results

The success of this project kick-started the complete renovation and upgrading of Lancaster Park, resulting in the replacement of the existing east grandstand to make way for a new facility on that side.

  • 2003 NZIA, Resene Supreme NZ Award for Architecture
  • 2003 NZIA, Resene NZ Award for Architecture